Flatmates Hairdressing

Imagine

Βρίσκουμε τον χώρο που προορίστηκε για τους “Flatmates” στη διασταύρωση των οδών Βουκουρεστίου και Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Στο ισόγειο ενός κτιρίου της δεκαετίας του 1960 ο Χρήστος και ο Μάνος επιλέγουν να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο Κομμωτηρίου. Σκοπός τους ήταν από την αρχή όπως χαρακτηριστικά λένε,  “Να νιώθουν οι πελάτες σαν να είναι σπίτι τους σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον,  που ταυτόχρονα όμως θα ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο στυλ και το σύγχρονο design του”. Παρατηρούμε το χώρο, συζητάμε με τους ιδιοκτήτες, και με γνώμονα πάντα το σεβασμό στο κτίριο αρχίζουμε να στήνουμε το σχεδιαστικό concept.

Design

Ξεκινώντας τη διαδικασία του σχεδιασμού, λαμβάνουμε υπόψιν την κολώνα που βρίσκεται σχεδόν κεντρικά στο χώρο, τα δοκάρια που διακόπτουν τη συνέχεια της οροφής καθώς και το μικρό του μέγεθος. Καλούμαστε λοιπόν, σε ένα κατάστημα ενός επιπέδου, με δύο όψεις στο δρόμο, και λίγο μικρότερο από 50 τ.μ. να οργανώσουμε λειτουργικά 5 θέσεις εργασίας, 2 λουτήρες, ένα μπάνιο, μία κουζίνα, reception και χώρο υποδοχής – αναμονής. Επιλέγουμε να εκμεταλλευτούμε το σημείο της κολώνας, και από εκεί και προς την εσωτερική γωνία να τοποθετήσουμε τις βοηθητικές λειτουργίες. Στο υπόλοιπο κομμάτι, οργανωμένες σε λογική Γ στήνονται οι θέσεις εργασίας, χωρισμένες σε σαλόνι και color bar, καθώς και η αναμονή με τη reception. Εκμεταλλευόμαστε το μεγάλο ύψος του χώρου και τα ήδη υπάρχονται δοκάρια, και σχεδιάζουμε την άνοψη σε επίπεδα με πρόβλεψη για τους κρυφούς φωτισμούς. Παράλληλα, προσπαθώντας να διαχωρίσουμε τη λειτουργία των λουτήρων από τις θέσεις εργασίας, τους τοποθετούμε ένα επίπεδο ψηλότερα, και το διαφοροποιούμε σε υλικό.

Create

Κατασκευάζοντας τους “Flatmates”, επιλέγουμε να διατηρήσουμε το 50 ετών πάτωμα τύπου ψαροκόκαλο, και οδηγούμαστε σε μια γενικότερη λογική interior επιλογής υλικών, στην κατεύθυνση του minimal & vintage. Μετά από γόνιμη ανταλλαγή ιδεών με τους ιδιοκτήτες, καταλήγουμε σε ξύλινα στοιχεία για επίπλωση, τα οποία τα σχεδιάζουμε, τα κατασκευάζουμε custom εξολοκλήρου, και τα δένουμε με μεταλλικά στοιχεία. Συνεργαζόμαστε με τον frame restorator Βαγγέλη Λυπεράκη, ο οποίος μας κατασκευάζει τους καθρέφτες που χρησιμοποιούμε. Τους δημιουργεί 100% χειροποίητους, τους χρυσώνει με φύλλα ασημιού και τους βάφει με γραφίτη, δίνοντας ένα αμιγώς tailor made αποτέλεσμα.  Επιλέγουμε το σημείο που τοποθετούνται οι λουτήρες, να το διαχωρίσουμε πλήρως από το υπόλοιπο μαγαζί. Επειδή δεν μπορεί να γίνει αυτό λόγω μικρού χώρου με δομικά στοιχεία, το κάνουμε με υλικά. Τεχνοτροπία πατητής τσιμεντοκονίας λοιπόν, στο υπερυψωμένο deck που τοποθετούμε τους λουτήρες, και στον τοίχο πίσω τους. Την ίδια τεχνοτροπία εφαρμόζουμε και στον πάγκο της reception. Για να δημιουργήσουμε ενιαίο αποτέλεσμα, στο πίσω κομμάτι και των δύο αυτών σημείων, επενδύουμε τους αποθηκευτικούς χώρους με ξύλινες επιφάνειες αντίστοιχου χρωματισμού. Για να πλαισιώσουμε τις ξύλινες κατασκευές, δημιουργούμε custom ράφια για display προιόντων, βοηθητικά ράφια στη master θέση εργασίας, συνολική κατασκευή στο σημείο του βαφείου, καθώς και διακοσμητική μεταλλική λεπτομέρεια για περιοδικά. Παράλληλα επιλέγουμε διάφανα έπιπλα στο σημείο αναμονής, με σκοπό να μην «βαρύνει» ο χώρος, και να μην κρύβεται η συνέχεια του ιδιαίτερου πατώματος. Τέλος, «φωτίζουμε» το χώρο με ψυχρά φώτα κεντρικά, και με θερμά περιμετρικά του ταβανιού, και γραμμικά κάτω από το deck και την κρέμαση της reception.

MAMA’s hint

Θα βρείτε τους Flatmates στην οδό Αναγνωστοπούλου 41 και Βουκουρεστίου. Ο creative director Χρήστος Ρούσσης, και ο colorist Μάνος Μανουράς, δημιουργούν ένα δικό τους brand που έρχεται δυναμικά να κατακτήσει την περιοχή του κέντρου με ολοκληρωμένες υπηρεσίες περιποίησης μαλλιών. Θα τους βρείτε πάντα εκεί, χαμογελαστούς και με ευχάριστη αύρα, να σας καλωσορίσουν με την ομάδα τους και να σας προτείνουν την πιο κατάλληλη επιλογή. Με ιδιαίτερη αισθητική και πολυετή εμπειρία, ο καθένας στον τομέα εξειδίκευσής του, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τους εμπιστευτείτε! Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλές δουλειές!

www.theflatmates.gr

210 364 8327

Special thanks:

Στον οίκο τέχνης Λυμπεράκη για τους χειροποίητους επιχρυσωμένους καθρέπτες με επένδυση από ασήμι http://www.lymperakis.gr/
Στον Δημήτρη Παπάζογλου ΕΠΙΠΛΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ INSPIRATIONS για τους χειροποίητους πάγκους από καρυδιά και τα custom made ράφιαhttp://inspirations.com.gr/
Στην Κατερίνα Αυγερινού Katerina Avgerinou Photography που με τις φωτογραφίες της αναδεικνύει τα MAMAproject μας.

Σχετικά έργα