Lycabettus studio

Imagine

To studio αυτό βρίσκεται στο Κολωνάκι, σε σημείο προς το λόφο του Λυκαβηττού. Ο ιδιοκτήτης ζει σε αυτό, έχοντας ανεκμετάλλευτο ένα ολόκληρο τμήμα της ταράτσας που το περιβάλλει. Καλούμαστε λοιπόν να διαμορφώσουμε τον εξωτερικό χώρο με σκοπό να γίνει τόπος συνάντησης για εκείνον και τους φίλους του, καθώς και να διαμορφώσουμε εκ νέου εσωτερικά το studio. Σκοπός για τον εξωτερικό χώρο είναι όχι μόνο μια πρόταση για τα δομικά – δάπεδο, πέργκολα, κάγκελα – αλλά και μια γενικότερη διαρρύθμιση, με διακοσμητικά στοιχεία, και φωτισμό. Όσων αφορά το εσωτερικό, το βάρος θα δοθεί στο μπάνιο με ριζική ανακατασκευή, και στο υπόλοιπο τμήμα με κατάλληλη επιλογή επίπλων ώστε να τοποθετηθούν εργονομικά στον περιορισμένο χώρο.

Design

Διαμορφώνοντας σχεδιαστικά το εσωτερικό, κύρια επιθυμία του ιδιοκτήτη είναι ο τρόπος που θα αναπτυχθεί το μπάνιο σε σχέση με το υπόλοιπο studio, καθώς και το πώς θα τοποθετηθούν οι βοηθητικές λειτουργίες, όταν στο μεγαλύτερο μέρος των τοίχων υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα. Κεντρικά στον χώρο του μπάνιου υπάρχει μία κολώνα, την οποία επιλέγουμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να διαχωρίζει το σημείο της ντουζιέρας από το υπόλοιπο μπάνιο. Η ντουζιέρα λοιπόν «ανεβαίνει» κατά ένα ρίχτυ από το υπόλοιπο πάτωμα και κρύβεται πίσω από την κολώνα. Το υπόλοιπο μπάνιο οργανώνεται περιμετρικά της κολώνας, δημιουργώντας ένα σημαντικό χώρο στο studio. Στο χώρο που συνδέει το μπάνιο και τον βασικό χώρο διημέρευσης επιλέγουμε να προσαρμόσουμε την μικρή κουζίνα. Πρόκειται για ένα στενό σημείο 2μ. Χ 1,60μ. το οποίο το χρησιμοποιούμε σαν διάδρομο διέλευσης με αντικρυστά πάγκους για τις βασικές λειτουργίες της κουζίνας. Ο χώρος διημέρευσης είναι ένας, και δεδομένου ότι στη μία πλευρά είναι τοίχος και στην άλλη το άνοιγμα με την υπέροχη θέα στην Αθήνα, μας οδηγεί να τοποθετήσουμε στην κλειστή πλευρά έναν μεγάλο γωνιακό καναπέ ώστε να αφήσουμε ελεύθερη την οπτική προς τα έξω. Ένα χαμηλό αλλά πλατύ τραπέζι μπροστά από τον καναπέ, λειτουργώντας τόσο σαν σημείο φαγητού, όσο και σαν σημείο φιλοξενίας οθόνης συμπληρώνει την εσωτερική χωροθέτηση του studio. Στον εξωτερικό χώρο η διάταξη Γ μας οδηγεί να δημιουργήσουμε δύο σημεία : ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο. Το ιδιωτικό οργανώνεται στην περισσότερο απομονωμένη πλευρά, δίπλα από το σημείο του μπάνιου, όπου ένα μεγάλο παράθυρο τα συνδέει, ενώ το δημόσιο όπως είναι φυσικό το τοποθετούμε στην είσοδο στο χώρο δημιουργώντας εκεί ένα καθιστικό και έναν χώρο φαγητού. Η πρόκληση στο project αυτό ήταν ότι ενώ πρόκειται για έναν χώρο «ανοιχτό» πλήρως από δύο πλευρές, οι εσωτερικοί χώροι και οι χώροι κίνησης είναι στενοί, άρα πρέπει να προσαρμοστεί η διάταξη των στοιχείων και τα υλικά έτσι ώστε να μην «κλείνει» ο χώρος.

Create

Δημιουργώντας το Lycabettus view studio, ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στα υλικά. Επιλέγουμε, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και την ιδιαίτερη αισθητική του, πατητή τσιμεντοκονία σε ενδιάμεση απόχρωση του γκρι για το πάτημα της ντουζιέρας, η οποία συνδέεται με πάτωμα τύπου laminate που υπάρχει στο υπόλοιπο μπάνιο. Επενδύουμε τους τοίχους του μπάνιου με πλακάκι λευκό με ανάγλυφη επιφάνεια, ώστε να τονίζεται η υφή του με το φωτισμό, ενώ πλαισιώνουμε το μπάνιο με custom έπιπλο από πατητή τσιμεντοκονία και επικαθίμενο νιπτήρα. Τα ράφια που βρίσκονται στο σημείο της ντουζιέρας δημιουργούνται από μαύρο μάρμαρο, και τοποθετούνται εντοιχισμένη μπαταρία και βραχίονας με κεφαλή. Τα έπιπλα του χώρου κινούνται σε τόνους του γκρι ώστε να υπάρχει ήπιο αποτέλεσμα και η βαρύτητα να δίνεται στη θέα, ενώ κουρτίνες τύπου roman με επιλογή πλήρους σκίασης (ώστε να μην τοποθετηθούν πατζούρια) ολοκληρώνουν την εσωτερική διαρρύθμιση. Στον εξωτερικό χώρο, στο ιδιωτικό σημείο βρίσκουμε τον χώρο του Jacuzzi, απομονωμένο από τον υπόλοιπο, να συνδιαλέγεται με το μπάνιο, και να προστατεύεται από τα περιμετρικά κτίρια από μια σειρά καλαμωτού χωρίσματος. Για να δώσουμε την αίσθηση του urban garden, εκμεταλλευόμενοι το υγρό στοιχείο του σημείου αυτού, τοποθετούμε χλοοτάπητα στο πάτωμα και τον πλαισιώνουμε με σειρά από λευκές πέτρες περιμετρικά. Προχωρώντας προς το δημόσιο μέρος του roof garden διαχωρίζουμε το πάτωμα και τοποθετούμε ξύλινο κουμπωτό deck, ενώ διατηρούμε τη συνέχεια του χώρου μέσα από την γραμμική πορεία με τις πέτρες. Στο σημείο αυτό λοιπόν, που αποτελεί και τον κυρίαρχο χώρο διημέρευσης, δημιουργούμε ένα καθιστικό και μία τραπεζαρία. Η τραπεζαρία επιλέγεται από σκούρο ξύλο με δυνατότητα να φιλοξενεί 6 άτομα, ενώ το καθιστικό διαμορφώνεται custom από παλέτες που βάφονται σε ίδια απόχρωση με το ξύλο της τραπεζαρίας. Δύο μεγάλοι καναπέδες, που συμπληρώνονται από tailor made μαξιλάρες, κι ένα κεντρικό τραπέζι με ροδάκια ολοκληρώνουν το καθιστικό. Για τη φύτευση επιλέγουμε μεγάλα πήλινα πιθάρια στα οποία τοποθετούμε ελιές, ενώ για τη σκίαση επιλέγουμε δίχτυ παραλλαγής εξωτερικού χώρου σε απόχρωση ανοιχτού καφέ. Για το φωτισμό εστιάζουμε σε τρία στοιχεία : το πρώτο είναι η οροφή, όπου κάτω από το σκίαστρο τοποθετούμε γραμμικά φωτισμό με λαμπτήρες τύπου vintage και αυξομείωση έντασης οι οποίοι συνδέονται με κόκκινο καλώδιο. Το δεύτερο είναι σημειακός φωτισμός μέσα στα πιθάρια με τη φύτευση, ο οποίος κατευθύνεται προς τον κορμό του κάθε δέντρου, ενώ το τρίτο στοιχείο είναι φωτισμός με φλόγα, είτε μέσα από φανάρια και κεριά, είτε μέσα από ειδικά δοχεία φωτισμού με εστίες. Τέλος, με σκοπό να περιοριστεί η θέα όσο το δυνατόν λιγότερο τοποθετούμε περιμετρικά του εξωτερικού χώρου αντί για κάγκελο κάθετα μεταλλικά στοιχεία που τα συνδέει στην κορυφή κουπαστή, και τρεις σειρές μεταλλικά σύρματα που διατρέχουν κατά μήκος το χώρο.

MAMA’s hint

Η πρόκληση στο έργο αυτό ήταν η θέα! Ένα στοιχείο τόσο δυνατό περιμετρικά του χώρου, που καλούμαστε να το αναδείξουμε, χωρίς να μειώσουμε τη δύναμή του, αλλά και χωρίς να δημιουργεί εμπόδια στην ιδιοτικότητα των χώρων. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από γήινα υλικά και κατάλληλη εκμετάλλευση των ανοιγμάτων. Εστιάζουμε στον εξωτερικό χώρο διημέρευσης μιας και βρισκόμαστε σε μια χώρα που μας δίνει τη δυνατότητα να τον εκμεταλλευτούμε 8 μήνες το χρόνο, και για τον εσωτερικό χώρο, δεδομένης και της επιθυμίας του ιδιοκτήτη, δίνουμε βαρύτητα στο ιδιωτικό σημείο του μπάνιου. Πιστεύοντας ότι ο φωτισμός και η φύτευση στους εξωτερικούς χώρους αποτελεί  σημείο αναφοράς, επιλέγουμε να τονίσουμε αυτά τα δύο στοιχεία, στοχεύοντας σε ένα ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε θερμά τον Ε. για την εμπιστοσύνη του και την άψογη συνεργασία μαζί μας τόσο σε επιλογή υλικών όσο και στην ελευθερία που μας έδωσε! Καλή διαμονή!

Σχετικά έργα