PhiloSofia Athens Suites

PhiloSofia Athens Suites

Imagine
Ο σκοπός του έργου ήταν ο εσωτερικός επανασχεδιασμός ενός ορόφου, ώστε να φιλοξενήσει ένα boutique συγκρότημα δέκα tailor made σουιτών. Το συγκρότημα εντάσσεται σε ένα κτίριο με επικρατούσα την χρήση γραφείων, ο όροφος στον οποίο βρίσκεται λειτούργησε για δεκαετίες ως επαγγελματικός χώρος με ενιαία διαμόρφωση, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέμενε κενό. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του εμπορικού τριγώνου της πόλης. Έχει το προνόμιο να βρίσκεται στη διαστάυρωση των Οδών Σταδίου και Πεσματζόγλου με απότελεσμα οι δύο ελεύθερες όψεις του να έχουν απρόσκοπτη θέα προς δύο εμβληματικά κτίρια-μνημεία.
Το πρώτο είναι το Παλαιό Χρηματιστήριο επί της Οδού Πεσματζόγλου, κτίριο του 19ου αιώνα και σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης της νεότερης Ελλάδας. Ενα νεοκλασικό οικοδόμημα με μνημειακό χαρακτήρα, με εντυπωσιακή διακόσμηση στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό του – στοιχεία που το κατατάσσουν άφοβα στην κατηγορία του εκλεκτικισμού, με αρκετά αναγεννησιακά χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο είναι το Αρσάκειο Μέγαρο κτίριο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου το οποίο αναμορφώθηκε εξωτερικά από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Το οικοδόμημα έχει αυστηρό και κλασικό ρυθμό με λιτή διακόσμηση. Οι πύργοι με τους τρούλους αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του νεομπαρόκ στυλ της εποχής, ενώ στους άνω ορόφους διαρθρώνονται ιωνικοί ημικίονες μεταξύ των παραθύρων. Το κτίριο στέγαζε για χρόνια Παρθεναγωγείο της Φιλοεκπαιδευτικής Εταιρίας, ενώ σήμερα αποτελεί πολιτιστικό πόλο έλξης καθώς στεγάζει τη Στοά του Βιβλίου και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Το ίδιο το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετία του ‘70 από Σπύρο Στάικο, αρχιτέκτονα του ξενοδοχείου Χίλτον και υποστηρικτή του κλασικότροπου μοντερνισμού.

Design
Κάθε δωμάτιο έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και design concept, ενώ στόχος ήταν η δημιουργία λιτών, luxurious και παράλληλα ζεστών φιλόξενων χώρων.
Η ίδια η δομή της κάτοψης όρισε το πλέγμα πάνω στο οποίο οργανώθηκαν οι κινήσεις και το λειτουργικό πρόγραμμα του έργου.
Την ιδέα, λοιπόν, συγκρότησαν τρεις βασικές συνθετικές κινήσεις – επιλογές:
Η υποχώρηση όλων των συνθετικών στοιχείων από την όψη του κτιρίου. H παράλληλη διάταξη όλων των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, χώρος εργασίας-φαγητού, ύπνου) ως προς την όψη. Η χωροθέτηση των υγρών και βοηθητικών χώρων (κουζίνα, χώρος αποθήκευσης, λουτρό, υπνοδωμάτιο),προς το κέντρο του ορόφου, που αφήνει ελεύθερη την ζώνη της όψης, δημιουργώντας οπτικές φυγές και θεάσεις προς την πόλη, σχεδόν από όλους τους χώρους της κάθε σουίτας.
Η χρήση των υλικών που επιλέχθηκαν για να εκφραστούν τα επιμέρους στοιχεία (μάρμαρο, ξύλο και μέταλλο), έγινε με πρόθεση την φιλική ατμόσφαιρα προς τον επισκέπτη/κάτοικο, η οποία δε χάνει όμως δε χάνει από την αίσθηση πολυτέλειας που φιλοδοξούμε να πετύχουμε.
Ο στόχος ήταν η δημιουργία λιτών και φιλόξενων χώρων με ενιαίο χαρακτήρα. Έτσι τόσο τα custom made έπιπλα και οι εξοπλισμοί που σχεδιάσαμε, διακρίνονται για τη λειτουργικότητα, την απλότητα και τις αυστηρές γραμμές τους. Σε όλους τους χώρους ισορροπούν τα ψυχρά με τα θερμά υλικά και κυριαρχούν οι γήινες και γκρι αποχρώσεις, ενισχύοντας την αίσθηση της ηρεμίας και της άνεσης.

Create
Για λόγους κατασκευαστικούς το δάπεδο των λουτρών και των κουζινών και επενδύθηκε με πλακίδιο τύπου μάρμαρο ώστε να ξεχωρίζει από τους χώρους ύπνου και καθιστικού που έχουν επενδυθεί με ξύλο, και βρίσκονται ένα επίπεδο πιο κάτω. Οι χώροι διαχωρίζονται με σκαλί και κρυφό φωτισμό και στόχος είναι μεταβαίνοντας κανείς από τον ένα στον άλλο να αντιλαμβάνεται και την αλλαγή στη λειτουργία.
“Στήνοντας” το συγκρότημα, δημιουργούμε ένα κατάλυμα που προσφέρει τις ανέσεις ενός σύγχρονου ξενοδοχείου και παράλληλα εστιάζει στη δημιουργία εμπειριών που κάνουν τους πελάτες του να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Οι εξοπλισμοί των κουζινών, των μπάνιων, και των χώρων διημέρευσης σχεδιάστηκαν από την ομάδα μας ειδικά για το έργο αυτό, ενώ και η επίπλωση έγινε customized με υλικά και συνδυασμούς που θα συνοδεύουν αυτό το κατάλυμα.

ΜΑΜΑs hint
To συγκρότημα ονομάζεται PhiloSofia Athens Suites, και είναι μια σύγχρονη αναφορά στην Αθηναϊκή συνοικία που βρίσκεται, την Ακαδημία. Σε πεντάλεπτη απόσταση με τα πόδια από το σύμπλεγμα της βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών και του Πανεπιστημίου, δεν μπορούσαμε παρά να εμπνευστούμε από την ιστορία που καταλαμβάνει το σημείο. Θα το βρείτε στη διασταύρωση των οδών Σταδίου & Πεσματζόγλου 8, και στο : www.philosofiasuites.gr

Design & Βuild : ΜΑΜΑproject (www.mamaproject.gr)
Corporate Identity : Hello Design (www.hellodesign.gr)
Custom εξοπλισμός : Design 112 (www.design112.gr)
Custom επίπλωση : Tsiklioti (www.tsiklioti.com)
Photography : Voumvakis Architectural Photography (www.voumvakis.com)

Σχετικά έργα