THE GREEK FOUNDATION | THE ATHENIANS

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

ΕΠΙΧΕΙΡΩ | Δυο νέοι που πάνε κόντρα στην κρίση του κατασκευαστικού κλάδου

 

      

Η Μάγδα Κ. Μαυρίκη και ο Μάριος Ευάγγελος Κονιός, είναι οι άνθρωποι πίσω από το MAMAproject (ένας λίγο «ανορθόδοξος» τίτλος που βγαίνει από τα αρχικά των ονομάτων τους). Οι δυο τους, θέλοντας από μικρή ηλικία να ασχοληθούν με την αρχιτεκτονική, δεν πτοήθηκαν από την κρίση που περνάει ο κλάδος και βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην αρχιτεκτονική ομορφιά της Αθήνας.

Αρχικά Μάριε & Μάγδα, πείτε μας πώς ασχοληθήκατε με την αρχιτεκτονική; Τι σας οδήγησε στον χώρο αυτόν;

Mάριος: Οι γονείς μας ασχολούνταν με το αντικείμενο αρκετά χρόνια πριν. Ήταν εργολάβοι οικοδομών, πρακτικά έπαιρναν αντιπαροχές και έχτιζαν πολυκατοικίες, ένα αρκετά επικερδές επάγγελμα στα προ κρίσης χρόνια που όμως «κατέστρεψε» πολύ κόσμο που είχε ανοιχτεί το 2009.

Εγώ ήμουν πολύ μέτριος μαθητής όποτε το να γίνω πολιτικός μηχανικός το 2007 με την βάση στα 19.000 μόρια δεν φάνταζε πολύ πιθανό σενάριο. Άρχισα να το σκέφτομαι πρώτη φορά στη Β’ Λυκείου που άρχισα να διαβάζω λίγο πιο εντατικά και έξι μήνες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις αποφάσισα ότι αν δεν γίνω πολιτικός μηχανικός θα ξαναέδινα. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε!

Μάγδα: Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας. Νομίζω άρχισα να σκιτσάρω  κάτι που έμοιαζε με κάτοψη από 8 ή 9 χρονών. Είχαμε γράψει μια έκθεση στο σχολείο σχετικά με το πως αντιλαμβανόμαστε το χώρο γύρω μας, κι εγώ είχα γράψει ότι βλέποντας ένα κενό χώρο στην πόλη (αντίθετα με τους συμμαθητές που έβλεπαν παιδικές χαρές), σκέφτομαι τι κτίριο μπορεί να δημιουργηθεί εδώ. Δεν πέρασα με την πρώτη φορά στην Πανελλήνιες, το πήρα πολύ βαριά, σκέφτηκα όλες τις άλλες εναλλακτικές, και τελικά αποφάσισα ότι 10 χρόνια ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, ας μην το αλλάξω τώρα. Επομένως έδωσα 2η φορά και από κει και πέρα όλα κύλησαν.

Τι εικόνα έχεις για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα; Μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που περνάει;

Μάριος: Ο κατασκευαστικός κλάδος στην προ κρίσης εποχή κινούσε κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία. Σε μία κοινωνία που το όνειρο του μέσου Έλληνα ήταν να αγοράσει σπίτι και η ιδιοκατοίκηση ανέρχεται σε ποσοστά 90 % σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται σε επίπεδα της τάξης του 25 % όσοι ασχολούνταν με την κατασκευή είχαν πολύ υψηλές απολαβές. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν θα επανέλθει ίσως και ποτέ. Ο τεράστιος όγκος αδιάθετων ακινήτων σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών για παροχή νέων δανείων θεωρώ ότι θα παρατείνουν αυτή την κατάσταση τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθούμε εμείς σε αυτή την κατάσταση και τι ευκαιρίες μπορεί να παρουσιαστούν μέσα στην κρίση. Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη τόσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και για την εκ νέου εκκίνηση των κατασκευών. Βλέπουμε αναξιοποίητα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και νέες τουριστικές μονάδες να χτίζονται σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Παρά την κρίση, πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε μια αρχιτεκτονική-κατασκευαστική εταιρία. Πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την απόφασή σας. Πώς έχει ανταπεξέλθει η εταιρία σας μέσα στην κρίση;

Μάγδα: Για όλους εμάς που αρχίσαμε να δουλεύουμε μέσα σε αυτή την εποχή τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν είχαμε επαγγελματική εμπειρία στην προ-κρίσης εποχή και έτσι πιο «εύκολα» παραλείψαμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται σε κάθε ξεκίνημα ειδικά κάτω από τέτοιες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε δηλαδή την «κοιλιά» στις δουλειές που είχαν οι προηγούμενοι από εμάς – κάθε δουλειά που παίρναμε και κάθε βήμα που κάναμε ήταν ανοδικό. Αν έβλεπε κάποιος μεγαλύτερος αρχιτέκτονας ή μηχανικός τις αμοιβές  για τα πρώτα project που κάναμε πιθανότατα θα γέλαγε, αλλά για εμάς που δεν είχαμε μέτρο σύγκρισης ήταν οκ.

Μάριος: Κάπως έτσι λοιπόν μπήκαμε σε ένα γραφείο και μη έχοντας ουσιαστικά κάτι να κάνουμε προσπαθούσαμε σκεφτόμασταν τρόπους να προσεγγίσουμε πελάτες. Οι πρώτες δουλειές ήρθαν μέσω μηνυμάτων που στείλαμε από τα προσωπικά μας κινητά σε αγγελίες πώλησης κατοικιών για έγγραφα που χρειάζεται να είναι υπογεγραμμένα από μηχανικό. Έπειτα ήρθε μία μικρή ανακαίνιση μία καφετέριας στα γήπεδα ποδοσφαίρου του Β. Λάκη (έπαιζα από μικρός ποδόσφαιρο εκεί και άκουσα ότι θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές!), έπειτα και άλλη σιγά – σιγά η ροή μας οδήγησε στο να στοχεύσουμε το αντικείμενό μας  στον σχεδιασμό και την κατασκευή επαγγελματικών χώρων. Με την MAMAproject όπως ονομάζεται η εταιρία μας, καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια να ολοκληρώσουμε περισσότερα από 30 έργα που ποικίλουν από εστιατόρια και καφετέριες μέχρι κτήρια κατοικιών και ξενοδοχεία.

Πόσα άτομα απασχολεί αυτή τη στιγμή η εταιρία σας; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες, οι πιο σημαντικοί σταθμοί ως τώρα;

Μάριος: Απασχολούμε σε μόνιμη ή περιοδική βάση 10 άτομα, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, interior designers, 3D visual experts, τοπογράφους, graphic designers & marketing consultants. Οι κατασκευές γίνονται με υπεργολάβους και εργάτες οι οποίοι απασχολούνται όποτε έχουμε κάποιο κατασκευαστικό έργο.

Μάγδα: Κάθε έργο είναι για εμάς σημαντικό και μας δίνει κάτι καινούριο, άρα θεωρητικά καθένα είναι σταθμός για το δικό του λόγο. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ξεχωριστά σαν το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία της εταιρίας τη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ από τον Οκτώβριο του 2016. Η MAMAproject καλείται να συμμετέχει στο concept design και τη μελέτη εφαρμογής στο project των VLT’s (αφορά στα καταστήματα ΟΠΑΠ Play) και να παρέχει γενικότερες αρχιτεκτονικές υπηρεσίες και 3D visualization μέχρι και σήμερα, κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Πείτε μας δυο λόγια και για το “The Athenians Modern apartments”.

Μάριος: Παρατηρώντας την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι πρώτες σκέψεις για την επέκταση της εταιρίας και στον τουριστικό κλάδο.  Το Μάιο του 2017 αποφασίζουμε να επενδύσουμε σε ένα τουριστικό κατάλυμα διαφορετικό από τα άλλα. Κάπως έτσι νοικιάσαμε έναν χώρο γραφείων στην πλατεία Συντάγματος τον οποίο σχεδιάζουμε από την αρχή και ανακατασκευάζουμε ριζικά, δημιουργώντας το “The Athenians Modern apartments”, ένα σύμπλεγμα πέντε θεματικών διαμερισμάτων εμπνευσμένων από τα χρώματα της Αθήνας τα οποία έχουν θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Το κατάλυμα ανοίγει τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2017 και γίνεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κορυφαία επιλογή των ταξιδιωτών με πληρότητα που ξεπερνά το 90%, λαμβάνει ειδική διάκριση από την booking.com με βαθμολογία 9,8/10 και συγκαταλέγεται ήδη στα top 5% BnB’s στην Αθήνα.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την αρχιτεκτονική; Ποιο στυλ ακολουθείτε και πρεσβεύετε;

Μάγδα: Η φιλοσοφία μας κυμαίνεται πάντα γύρω από το συνδυασμό της λειτουργικότητας και της αισθητικής – πώς δηλαδή θα δημιουργούμε έργα που και τα 2 αυτά στοιχεία θα είναι σε ισορροπία. Πιστεύουμε ότι ένας χώρος είτε επαγγελματικός είτε κατοικίας, δημιουργείται για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και την κλίμακά του, κι όχι για να λειτουργεί μουσειακά. Δεν ακολουθούμε κάποιο συγκεκριμένο στυλ, γιατί κάθε project έχει το δικό του χαρακτήρα, και το στοίχημα είναι να μπορείς να προσαρμόζεσαι σε αυτόν και να δημιουργείς κάθε φορά το ιδανικό για τις συνθήκες αποτέλεσμα. Αν πρέπει να ορίσουμε εμείς το στυλ στην αρχή κάποιου concept, μας ιντριγκάρουν τα vintage στοιχεία, το eclectic στυλ, αλλά και οι έθνικ πινελιές που μπορούν να μπουν σε έναν χώρο. Θα αποφεύγαμε τα  industrial και τα βαριά στοιχεία πια, γιατί τα βρίσκουμε παρωχημένα, αλλά και πάλι, όλα είναι σχετικά!

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους και νέες που θέλουν να ασχοληθούν με την αρχιτεκτονική;

Μάριος: Αυτή είναι λίγο περίεργη ερώτηση γιατί είμαστε και εμείς πολύ νέοι! Η συμβουλή μας είναι να ακολουθούν τα όνειρα τους, να έχουν στόχους και να πορεύονται με σταθερά βήματα προς αυτούς. Να μην περιμένουν τις ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσουν και να διεκδικούν αυτό που πιστεύουν ότι αξίζουν. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πει ότι «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως ο καιρός θα φτιάξει, πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μέσα σε άστατο καιρό».  Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με κριτική σκέψη και διάθεση για δημιουργία. Άλλωστε είναι «υποχρέωση» της δικής μας γενιάς να στηρίξουμε τη χώρα μας για έχει το μέλλον που τις αξίζει αν δεν τα καταφέρουμε θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας ακόμα περισσότερο από ότι είναι οι γονείς μας σε εμάς για την κατάσταση που μας παραδώσαν.

Μάγδα: Γενικά το πιο εύκολο είναι κανείς να «κλαίγεται» για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, και να αποτελεί αυτό την πανάκεια για την άρνηση μας να παλέψουμε. Ας αναρωτηθούμε στο τέλος της κάθε μέρας αν έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε, κι αν όχι ας αρχίσουμε να το κάνουμε κι ας αφήσουμε τις γκρίνιες!

http://www.epixeiro.gr/article/76506?fbclid=IwAR3TCldTjXiWvknQ3bvl-iQ7vhr8miO7bE8E9I-fC21RsMQr6r2_FT1zk0M

LIFE | SUCCESS STORY | MAMAPROJECT

Στο LIFE Magazaine του Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017 φιλοξενείται ένα αφιέρωμα στο ΜΑΜΑproject. Διαβάστε το αναλυτικά στο:

http://www.lifemagazine.gr/magazines/30/#p=64

“Aυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά τους στα project που αναλαμβάνουν, είναι η ποιότητα υπηρεσιών και κατασκευής, και αυτό που χαρακτηρίζει τους ίδιους αλλά και την ομάδα του ΜΑΜΑproject είναι η όρεξη για δουλειά και δημιουργία… Γνωρίστε τους ΜΑΜΑproject και την εξαιρετική δουλειά τους όσων αφορά στη μελέτη, κατασκευή και διακόσμηση επαγγελματικών ή προσωπικών χώρων”.

-Τι είναι το MAMAPROJECT και ποια είναι τα άτομα που απαρτίζουν την τόσο πετυχημένη ομάδα του;

– Το ΜΑΜΑproject είναι ένα γραφείο στην Αθήνα, το οποίο ασχολείται με μελέτη, κατασκευή, interior design, και γενικότερα υπηρεσίες μηχανικών και σχεδιασμού. Το όνομα του προκύπτει από τα δύο πρώτα γράμματα των ονομάτων ΜΑριος και ΜΑγδα, που είναι ο πολιτικός μηχανικός και η αρχιτέκτονας που το έστησαν. Τα άτομα που το απαρτίζουν, είναι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, interior designers, graphic designers, εργοδηγοί/υπεύθυνοι έργων και σύμβουλοι ακινήτων.

-Ποια είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία «στήθηκε» η εταιρεία και ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον της και την εξέλιξη της;

Η φιλοσοφία στην οποία στήσαμε την εταιρεία μας είναι να διατηρούμε το νεανικό της χαρακτήρα χωρίς να χάνουμε από την ποιότητα υπηρεσιών, και ποτέ να μην πάψουμε να πειραματιζόμαστε με νέες ιδέες και υλικά. Το όραμα μας είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που αγαπάμε και να το εξελίσσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε!

-Σε ποιους απευθύνεται το γραφείο σας; Σε ιδιώτες και επιχειρηματίες; Και ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε; Αναλαμβάνοντας για λογαριασμό κάποιου ένα project, προσφέρετε μία ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών;

Απευθυνόμαστε τόσο σε ιδιώτες με μελέτη και κατασκευή κατοικιών, όσο και σε επιχειρηματίες προσφέροντας το πλήρες «στήσιμο» ενός επαγγελματικού χώρου. Στις υπηρεσίες μας υπάρχει η αρχιτεκτονική, το interior design & styling και η κατασκευή σαν βάση, ενώ παράλληλα την ομάδα μας συμπληρώνουν τοπογράφοι, και  μηχανολόγοι μηχανικοί για υπηρεσίες μηχανικού, graphic designers για υπηρεσίες branding και environmental graphics, και marketers για υπηρεσίες προβολής. Αναλαμβάνοντας λοιπόν ένα (MAMA) project, παρέχεται ολοκληρωμένη υπηρεσία από την αποτύπωση του χώρου, έως και φωτογράφηση του υλοποιημένου έργου και την προβολή και διαφήμιση του project.

-Τι το διαφορετικό έχετε να προσφέρετε σε όσους σας εμπιστευτούν; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία στον τρόπο σκέψης σας, στις ιδέες σας, στις προτάσεις σας, στην φιλοσοφία της εταιρείας που σας διαφοροποιούν;

Το πιο σημαντικό που έχουμε να προσφέρουμε _πέρα από την αυτονόητη ποιότητα υπηρεσιών και κατασκευής_ είναι η όρεξη για δουλειά και δημιουργία από μια ομάδα νέων ανθρώπων που έμειναν στη χώρα όντας στο συγκεκριμένο κλάδο από επιλογή. Και κυρίως μια ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ένα project από επαγγελματίες με άριστη συνεργασία μεταξύ τους, και με συνεχή ενημέρωση για το vibe της εποχής, οι οποίοι πάνω από όλα βασίζονται στην προυπάρχουσα κατασκευαστική εταιρεία με πορεία 40 ετών στην οποί πάνω «στήθηκε» η εταιρεία μας.

-Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον κάθε ένα από την ομάδα στην δουλειά του και το «φέρνει» σε κάθε project;

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός τόσο σε προσωπικότητα όσο και σε αντικείμενο. Ο ΜΑριος εξειδικεύεται σε τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα, ψάχνει κάθε φορά νέα υλικά, είναι τεχνοκράτης και λειτουργεί με έναν δικό του γρήγορο (και μπερδεμένο!) ρυθμό, ενώ η ΜΑγδα εξειδικεύεται σε θέματα σχεδιασμού και interior design και ψάχνει συνέχεια για νέους τρόπους αξιοποίησης των χώρων και καινούριες σχεδιαστικές προτάσεις, ενώ λειτουργεί με τον δικό της πιο αργό και πιο κλειστό ρυθμό! Με την υπόλοιπη ομάδα θα συζητήσουνε νεα concept που τους ενδιαφέρει να καταπιαστούν, θα οργανώσουνε την πορεία του κάθε έργου, θα παρακολουθήσουν τις νέες εξελίξεις όπως τις παρουσιάζει το κάθε μέλος σύμφωνα με την ειδικότητά του, και κυρίως δε θα παραλείψουν εβδομαδιαία brainstorming για  νέους δρόμους παρουσίασης και στήσιμου στα projects.

-Ποια είναι τα στοιχεία με βάση τα οποία κάθε φορά σχεδιάζετε ή διακοσμείτε ένα σπίτι ή έναν επαγγελματικό χώρο; Το περιβάλλον, η τοποθεσία, οι ιδιοκτήτες; Ένας συνδυασμός όλων μαζί;

Τα στοιχεία είναι πολλά και κάθε φορά διαφοροποιούν τον τρόπο προσέγγισης για το έργο. Οι ιδιοκτήτες και η αισθητική ή ο στόχος τους είναι το πρώτο σημείο που μας ενδιαφέρει. Γιατί καθορίζει το βασικό concept. Έπειτα η τοποθεσία του project, οι κινήσεις και οι θέες γύρω από αυτό, το κοινό στο οποίο απευθύνεται αν είναι επαγγελματικός χώρος, και σίγουρα καθοριστικός είναι ο παράγοντας του budget, που προσπαθούμε να μην «κλέβει» από την αισθητική και την ποιότητα στο αποτέλεσμα, άσχετα από το ύψος του.

-Το portfolio σας περιλαμβάνει πολλές και αξιόλογες δουλειές, μεγάλου εύρους. Υπάρχουν κάποια project τα οποία ήταν πραγματικά όνειρο ζωής και τα οποία έχουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;

Κάθε project το αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα και στο τέλος το αποτέλεσμα μας ανταμείβει.  Με όλους τους πελάτες διατηρούμε καλή σχέση, άρα επισκεπτόμαστε και στηρίζουμε τα projects μας κι έπειτα από την υλοποίηση τους. Αν θα έπερεπε να διαλέξουμε κάποιο, από το κομμάτι των commercial το Campeon Football Club του Βασίλη Λάκη είναι ένα έργο που το αγαπάμε ιδιαίτερα, και από τα residential, το Lycabettus Studio, όπου εκτός από το εσωτερικό, ασχοληθήκαμε και με τον εξωτερικό χώρο.

” Οι custom made κατασκευές μας αφορούν επεμβάσεις στο χώρο που σχεδιάζονται αποκλειστικά για αυτόν”.

[metaslider id=3641]

 

Στο LIFE Magazine , στη στήλη Best Choices -> Decoration :

http://www.lifemagazine.gr/index.php/mama-project-magda-mavriki-marios-konios-kathe-project-to-antimetopizoume-idietera-ke-sto-telos-to-apotelesma-mas-antamivi/