Dental 77 Dental Clinic

Imagine

To οδοντιατρείο Dental 77 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 77. Ανάμεσα στο Κολωνάκι και την περιοχή του Χίλτον, στεγασμένο σε κτίριο της δεκαετίας του ’50 αποτελεί για μας πρόκληση να διαμορφωθεί ένας χώρος νεανικός και οικείος προς τον ασθενή που τον επισκέπτεται! Ακολουθώντας τις προτροπές των δύο νέων οδοντιάτρων που θα στεγαστούν εδώ, προσπαθούμε να φανταστούμε έναν χώρο που να απομακρύνει κάθε παλιό στοιχείο (πάτωμα-χρώμα-υλικά) ώστε να αναδείξει ένα φωτεινό και ευρύχωρο ιατρείο.

Design

Η Αμαλία και η Μυρσίνη, δύο νέες οδοντίατροι, φέρνοντάς την εμπειρία τους από το εξωτερικό και από άλλα ιατρεία στα οποία εργάστηκαν στην Αθήνα, αποφασίζουν να προχωρήσουν μαζί δημιουργώντας το δικό τους χώρο. Από τις πρώτες συναντήσεις καθορίζουν το ύφος που θέλουν να δώσουν – νεανικό αλλά και αυστηρό, minimal, χωρίς πολλά στοιχεία, ήπιο και φιλόξενο για τον ασθενή. Στα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν δείχνουν αποφασισμένες, άρα δεν προσπαθούμε να τις μεταπείσουμε : ανοιχτό μωβ στα ιατρεία σε συνδυασμό με σκούρο μελιτζανί για τις έδρες, και γήινα θερμά χρώματα για το χώρο αναμονής. Χωρίζουμε την κεντρική σάλα του ιατρείου σε δύο επιμέρους, με σκοπό και τα δύο να είναι ευρύχωρα και λειτουργικά, αλλά και να μη χάνουν από τη θέα τους προς το κέντρο της πόλης. Τοποθετούμε το χώρο αναμονής και το γραφείο των ιατρών στην πίσω πλευρά του ιατρείου, με θέα προς το φυτεμένο ακάλυπτο, δίνοντας τη μεγαλύτερη έμφαση στα ιατρεία. Μια κουζίνα με βοηθητικό χώρο αποθήκευσης, ένα μπάνιο ιατρών και ένα WC ασθενών συμπληρώνουν το Dental 77.

Create

Κατασκευάζοντας το οδοντιατρείο, και εκμεταλλευόμενοι τις γυψοσανίδες στην οροφή, δίνουμε έμφαση στην άνοψη, όχι μόνο γιατί σε ένα οδοντιατρείο οι ασθενείς θεραπεύονται κοιτώντας προς τα πάνω, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο, καθώς και με την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού δίνουμε την αίσθηση του καινούριου σε ένα κτίριο παλιό. Χρησιμοποιώντας τα χρώματα που επιλέγουν τα κορίτσια, συμπληρώνουμε στους χώρους των ιατρείων δάπεδο κατάλληλο σε απόχρωση γκρι ανοιχτό, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα προχωράμε σε συντήρηση του ήδη υπάρχοντος ξύλινου δαπέδου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στον τρόπο που τοποθετείται η κάθε καρέκλα οδοντιάτρου, με σκοπό να έχει τόσο ο ασθενής όσο και η γιατρός θέα προς τα έξω. Παράλληλα για τους χώρους των ιατρείων επιλέγουμε γυάλινα γραφεία και καρέκλες, ώστε να «ελαφρύνει» ο χώρος και να μην κρύβεται η θέα προς την πόλη. Τοποθετούμε παράλληλα οθόνες τηλεόρασης στην οροφή για την απασχόληση των ασθενών όσο βρίσκονται σε θεραπεία. Στην αίθουσα αναμονής τα βασικά έπιπλα επιλέγονται σε άσπρο χρώμα ενώ για να δώσουμε μια ένταση τοποθετούμε δύο πολυθρόνες σε τόνους του έντονου πορτοκαλί. Συνδυάζοντάς τες με το συντηρημένο πάτωμα επιδιώκουμε μια ζεστασιά στο χώρο αυτό. Τέλος, στο γραφείο των ιατρών, επιλέγουμε να κινηθούμε αφαιρετικά – ένα γραφείο σε λιτή γραμμή με γυάλινη επιφάνεια, δύο καρέκλες κοινού και μια γραφείου, καθώς και ένα διθέσιος καναπές στο πίσω μέρος αποτελούν το σύνολο της επίπλωσης. Οι οδοντίατροι συμπληρώνουν έναν πίνακα που τις εμπνέει και κάποια μικρά διακοσμητικά δίνοντας τη δική τους αισθητική στο χώρο.

MAMA’s hint

To Dental 77 θα το βρείτε απέναντι από το Χίλτον, δύο βήματα μακριά από τη στάση του Μετρό Μέγαρο Μουσικής. Η Αμαλία και η Μυρσίνη, εξαιρετικές επιστήμονες και πάντα ενημερωμένες με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής θα είναι πρόθυμες να σας εξυπηρετήσουν. Εμπιστευτείτε τις σε έναν χώρο διαμορφωμένο με βασικό άξονα την ψυχολογία του ασθενή και το σεβασμό στο κτίριο και τη θέα προς την πόλη. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε αυτή την κοινή τους προσπάθεια! Καλές δουλειές!

Σχετικά έργα