Mpempeka

Imagine

Η οδός Διονύσου είναι λίγο πολύ γνωστή στους κατοίκους του Χαλανδρίου, πωλώ δε μάλλον σε εμάς που την διασχίζουμε καθημερινά για να πάμε στο γραφείο. Μια παλιά μονοκατοικία στον αριθμό 16 , εγκαταλελειμμένη αλλά σε καλή κατάσταση με έναν υπέροχο κήπο αναμενόταν να γίνει το νέο success story των βορείων προαστίων. Όταν διασχίσαμε την παλιά μεταλλική πόρτα και είδαμε από κοντά πλέον την αυλή της μονοκατοικίας την φανταστήκαμε να γεμίζει με γελαστούς ανθρώπους και αρώματα από φρεσκοψημένα εδέσματα & άνθη πορτοκαλιάς. Θα έπρεπε να φωτιστεί επαρκώς αφού θα φιλοξενούσε αρκετά τραπέζια και να αναδειχτεί σε χώρο που θα καθόριζε την ταυτότητα του μαγαζιού. Οι εσωτερικοί χώροι αναμενόμενοι για μονοκατοικία του ’60, ένα ευμεγέθες σαλόνι, μικρότερα δωμάτια, ένας χώρος λουτρού και μία κουζίνα με τραπεζαρία. Η κουζίνα και το λουτρό θα αναδιαμορφώνονταν πλήρως για να ανταπεξέλθουν στους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης εστίασης και της προοπτικής του εστιατορίου. Αλλά για τα δωμάτια οι σκέψεις ήταν να διατηρηθούν οι τοιχοποιίες ώστε οι διαφορετικοί χώροι που υπάρχουν να προσδιορίζουν το ύφος του ΄΄σπιτικού΄΄ εστιατορίου, του ΄΄μαμαδίστικου΄΄ όπως το είχαν προσδιορίσει οι ιδιοκτήτες Β.Γ. και Γ.Κ. Έτσι φανταστήκαμε τo σαλόνι να φιλοξενεί την κεντρική σάλα του εστιατορίου και τα δωμάτια επιμέρους χώρους με λιγότερα τραπέζια και ιδιαίτερο ύφος.

Design

Σχεδιάζοντας την Μπεμπέκα και λαμβάνοντας υπόψιν της σκέψεις και τις προτροπές τον ιδιοκτητών αναλογιστήκαμε την αισθητική άτυπη ευθύνη μας απέναντι στο διατηρημένο κτίριο. Αποφασίσαμε να αφήσουμε σχεδόν ανέπαφη την εξωτερική όψη συντηρώντας την και αναδιαμορφώνοντας τη χειροποίητη σιδερένια «piece of art» πόρτα και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Στον κήπο τα δέντρα διατηρούνται, αναδεικνύονται και φωτίζονται όπως και ο παλιός ξυλόφουρνος που θα πρέπει συμβιβαστεί με την φλόγα των κεριών που θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του. Προχωρώντας στο εσωτερικό, διατηρούμε το παλιό δάπεδο της σκάλας συντηρώντας το, και ανανεώνουμε το εσωτερικό. Γραμμικά μόνιμα καθίσματα κατά μήκος των τοίχων, τραπέζια και καρέκλες αντικριστά, διαμορφώνουν το χώρο. Διατηρούμε την παλιά γυάλινη «εξοχή» στο πίσω μέρος του μαγαζιού ώστε να αποτελεί χώρο συνεύρεσης για πιο ήσυχες συναντήσεις. Η κουζίνα διαμορφώνεται γραμμικά σε open σχέδιο, αφήνοντας ελεύθερη την κίνηση και την πρόσβαση.

Create

Δημιουργώντας λοιπόν την Μπεμπέκα, το βασικότερο ρόλο έπαιξε η αισθητική των ιδιοκτητών. Διατηρούμε το ύφος που παραπέμπει σε παλιά ελληνική ταινία και διακοσμούμε το χώρο γήινα. Στους τοίχους επιλέγουμε στοιχεία που θα δώσουν τον απαιτούμενο τόνο νοσταλγίας και άλλης εποχής. Πίνακας για τις αφιερώσεις των πρώτων προσκεκλημένων με κιμωλία, ζωγραφιές σε καμβά, χειροποίητα μικρά αντικείμενα, γνωστές ατάκες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, παλιά μαγειρικά και οικιακά σκεύη στις εσοχές των τοίχων. Μεγάλα στρογγυλά φωτιστικά συμπληρώνουν τη διακόσμηση στις αίθουσες. Ενημερώνουμε τα κουφώματα σύμφωνα με τα νέα πρότυπα. Εξοπλίζουμε την κουζίνα με κάθε σύγχρονη παροχή εστίασης. Χρησιμοποιούμε κάθε νέα τεχνολογία, χωρίς ωστόσο να ξεφύγουμε από την παραδοσίακή, φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα, βασική επιθυμία των ιδιοκτητών.

MAMA’s hint

Θα έρθετε στην Μπεμπέκα αν θέλετε να γευτείτε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, συχνά και «πειραγμένη» στις πιο προσιτές τιμές. Το χειμώνα θα επιλέξετε μια όμορφη γωνία, ενώ το καλοκάιρι θα καθίσετε ανάμεσα σε πορτοκαλιές και μικρά φωτάκια στην αυλή. Θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα μπαστουνάκια κολοκυθιού με σος από γιαούρτι, το κριθαρότο σύγλινο Μάνης, και τη μους γιαουρτιού με λεμόνι. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τα πάντα φρέσκα ελληνικά υλικά, θα βρείτε ευφάνταστους συνδυασμούς από την ακούραστη και πάντα παρούσα κυρία Δέσποινα, και θα συζητήσετε υπό τους ήχους χαλαρής ελαφρο/λαικής ελληνικής μουσικής, σε ένταση ιδανική για φαγητό. Μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε ένα κουτάκι με σπίρτα, ότι πρέπει για να σας θυμίσει να επιστρέψετε άμεσα!

Σχετικά έργα